RAZBOIUL ÎN AFIȘUL POLONEZ: Colecţia Krzysztof Dydo la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

01_afis_polonez_03Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti, organizează, în perioada 21 ianuarie – 21 februarie 2016, o impresionată sinteză retrospectivă dedicată afişului polonez având ca temă „războiul”.

În istoria internaţională a afişului, afişele care prezentau teroarea războiului şi cele care avertizau împotriva acestuia au apărut în multe ţări, întâia oară în timpul primului război mondial. După încheierea războiului, consecinţele acestuia nu au fost uitate, un exemplu reprezentativ pentru acea perioadă devenind afişul lui Kaethe Kollwitz „Nie wieder Krieg”.

Suferinţele cumplite pe care le-a cunoscut Polonia în timpul celui de-al doilea război mondial au îndreptăţit-o să acţioneze pentru apărarea păcii prin toate mijloacele posibile, inclusiv prin intermediul creaţiilor artistice, din rândul cărora face parte şi afişul. Afişul care militează pentru pace, cel anti-război, care luptă pentru dezarmare, care atrage atenţia asupra atrocităţilor războiului şi avertizează împotriva lor, care semnalează conflicte vechi sau nou apărute, care condamnă terorismul şi orice agresiune internaţională, a devenit cu timpul un fel de specialitate poloneză. Având în vedere faptul că afişul este una dintre formele de artă cele mai atractive pentru privitor, implicarea acestuia în condamnarea războiului şi apărarea păcii a avut în primul rând – şi are încă – un sens adânc, nu doar artistic.

Expoziţia prezentată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca – „Războiul în Afişul Polonez. Colecţia Krzysztof Dydo” -, organizată în colaborare cu Institutul Polonez, are un caracter retrospectiv, relevant pentru perioada 1939-2014. Este compusă din două părţi distincte. Prima cuprinde afişe dedicate anilor 1939-1945, izbucnirii războiului, masacrului de la Katyń, lagărelor de concentrare, revoltei din Ghetoul din Varşovia şi Insurecţiei Varşoviene, cea de-a doua reuneşte afişe din perioada 1955-2014, dedicate apărării păcii, conflictelor internaţionale şi diferitelor forme de terorism contemporan. Afişele prezentate în această expoziţie suntlucrări ale unei întregi pleiade de artişti polonezi, din diferite generaţii, care formează aşa-numita Şcoală de Afiş Polonez, printre aceştia aflându-se artişti renumiţi, precum Henryk Tomaszewski, Tadeusz Trepkowski, Andrzej Pawłowski, Maciej Urbaniec, Marian Nowiński, Jan Sawka, Rafał Olbiński, Janusz Stanny, Tomasz Bogusławski, Franciszek Starowieyski sau Sebastian Kubica.

Toate lucrările prezentate provin din cea mai mare colecţie privată din Polonia, care numără peste 20.000 de afişe, cea a renumitului expert în arta afişului şi autor a nenumărate publicaţii dedicate acestei teme, domnul Krzysztof Dydo, co-fondatorul Galeriei Afişului din Cracovia, care şi-a prezentat până acum colecţiile în peste 350 de expoziţii, în majoritatea ţărilor Europei, precum şi în Australia, China, Iran, Canada şi SUA.

Articole similare

  • 61
    Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) organizează în perioada 24 februarie – 20 martie 2016, expoziția intitulată generic „Portretistică transilvană de secol XIX în patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Colecția Casinei din Cluj)”. Inaugurarea oficială a avut loc miercuri, 24 februarie 2016, ora 18:00, în prezența domnilor Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului…
    Tags: de, în, cluj, napoca, arta, muzeu, din, expozitie, muzeul

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti, organizează, în perioada 21 ianuarie – 21 februarie 2016, o impresionată sinteză retrospectivă dedicată afişului polonez având ca temă „războiul”. În istoria internaţională a afişului, afişele care prezentau teroarea războiului şi cele care avertizau împotriva acestuia au apărut în multe ţări, întâia oară …

Review Overview

User Rating: 4.75 ( 1 votes)
0

About deCluj.ro

deCluj.ro
contact@deCluj.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Esti roBot? Introdu raspunsul la intrebare Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.