Un clujean antreneză porteri de altitudine din Karakorum –Pakistan

Florin Pop-03Dincolo de un sătuc uitat de lume, dincolo de ultima așezare înainte de granița cu China, la peste trei mii de metri altitudine, a avut loc o școală de alpinism pentru porteri de altitudine (ghizi de altitudine) din Pakistan, organizată de Karakorum Expedition. Trainer principal a fost Florin Pop Vancea, instructor de alpinism și supraviețuire și proprietar al Flo Adventure School, cea mai mare școală de alpinism și supraviețuire din România.

Invitat fiind de către organizatorul acestei școli, Karakorum Expedition din Pakistan, Florin a răspuns acestei cereri fără a sta pe gânduri, mai ales că s-a interesat de mulți ani îndeaproape de situația porterilor de altitudine din zonă și își dorea să facă ceva pentru a-i ajuta.

Aflat la mai bine de 16 ore de mers cu mașina de la Islamabad, pe Karakorum Highway,

Shimshal este un “cuib” din care mulți alpiniști renumiți ai Pakistanului se trag.

“ Pentru oamenii din această zonă, turismul extrem, respectiv alpinismul, este singura sursă de venit. Porterii de altitudine angajați în cadrul expedițiilor comerciale străine pentru vârfuri cum ar fi K2, Nanga Parbat, Broad Peak, etc, au familii întregi care depind de ei și de venitul lor. Din motive diverse, sunt mult mai prost plătiți decât șerpașii din Nepal de exemplu, deși fac aceeași muncă” a declarat Florin.

În cadrul cursului care a ținut 10 zile, participanții, tineri pakistanezi din zona Shimshal, Chitral, Islamabad sau din alte zone, dornici să învețe tehnicile atât de necesare meseriei pe care vor să o practice, au învățat despre munca la altitudine.

Mirza Ali, proprietar Karalorum Expeditions, este cunoscut ca un luptător pentru promovarea alpinismului de calitate, pentru schimbarea concepției tinerilor din Pakistan cu privire la frumosul și puritatea pe care le poți găsi în natură și la puterea interioară pe care contactul cu natura ți-o dă.Împreună cu sora sa, Samina, care este prima femeie pakistaneză care a urcat vârful Everest și sunt primul cuplu frate și soră din lume care au reușit să termine Seven Summit, încurajează în acest fel respectul pentru femei și dreptul lor la egalitate de șanse în orice domeniu, un subiect sensibil, în special în cultura pakistaneză.

“Pe tinerii care au venit aici să învețe, la vară îi vom angaja ca ghizi de altitudine pentru expediții pe K2 sau pe Nanga Parbat. Este crucial ca ei să fie bine pregătiți fizic și mental și să stăpânească tehnicile din alpinism. Suntem deosebit de încântați de colaborarea cu Flo Adventure School din România și îi mulțumim lui Florin, care a venit până aici pentru a împărtăși cu participanții noștri cunoștințele lui. Este fantastic.” a spus Mirza Ali.

“ Oamenii trebuie să realizeze ca în cadrul acestor mari expediții depind de acești ghizi, acești porteri care merită respectul și admirația noastră. Noi, cei din Occident, avem o apreciere deosebită pentru cei care fac vârfuri precum Everestul, K2-ul, etc. Și adevărul este că ne place să facem un mare tam tam din asta, fără să recunoaștem că fără ajutorul acestor porteri de altitudine mulți nu ar mai avea poze pe vârf. Paradoxal, am cunoscut oameni din acele zone care aveau nenumărate vârfuri de peste 8000 de metri făcute și care nu se lăudau cu asta, erau oameni smeriți și frumoși în interior, oameni care se bucurau în simplitatea lor de viață. Aveam în gând un proiect de a face ceva pentru porterii din Pakistan de ani de zile și cand a venit invitația de la cei de la Karakorum Expeditions, nu am ezitat, am mers cu dragă inimă și am dat tot din ce știu eu pentru ca ei sa crească, merită o șansă.”  declara Florin Pop Vancea.

În Pakistan nu sunt magazine cu echipament de munte, procurarea echipamentului e dificilă și acest lucru este un mare minus pentru cei care doresc să practice alpinismul, însă organizarea acestor evenimente, în premieră pentru Pakistan, se dorește a fi startul schimbării unei mentalități și facilitarea accesului la sporturile de iarnă pentru tinerii de acolo, fete și băieți. Această colaborare romano-pakistaneză este doar începutul și este un bun exemplu că, într-o lume complicată și tulburată, în numele unei cauze nobile, pot fi lăsate orice diferențe deoparte și se poate colabora foarte bine.

Florin Pop Vancea pregătește în acest moment un film pentru a prezenta celor interesați călătoria sa și experiențele trăite pe acele meleaguri îndepărtate, film pe care a promis că îl va proiecta cât de curând la Cluj-Napoca.

Articole similare

  • 30
    Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mînzat, a iniţiat, în vederea adoptării în şedinţa ordinară a forului administrativ judeţean din data de 29 ianuarie 2016, un proiect de hotărâre vizând acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj - “Clujean de onoare” maestrului Florin Piersic. Acest gest de înaltă apreciere…
    Tags: de, în, care, florin

Dincolo de un sătuc uitat de lume, dincolo de ultima așezare înainte de granița cu China, la peste trei mii de metri altitudine, a avut loc o școală de alpinism pentru porteri de altitudine (ghizi de altitudine) din Pakistan, organizată de Karakorum Expedition. Trainer principal a fost Florin Pop Vancea, instructor de alpinism și supraviețuire …

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
0

About Sorina T

Redactor coordonator www.deCluj.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Esti roBot? Introdu raspunsul la intrebare Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.